Atentie la STENOZA CAROTIDIANA! Pana la 20% din accidentele cerebrale au drept cauze stenozele carotidiene.

Arterele carotide sunt principalele vase prin care sangele ajunge la creier. Pe traiectul lor de-a lungul gatului, acestea prezinta o bifurcatie, unde frecvent se depun grasimi care stenozeaza vasul, reducandu-se astfel volumul de sange care va ajunge la creier.

Adesea, diagnosticul de stenoza carotidiana este stabilit cand bolnavul face un ACCIDENT ISCHEMIC TRANZITOR. Acest accident trece in 24/48 ore, insa este un semnal de alarma; un tratament trebuie demarat in vederea evitarii unui accident cerebral major!

Multa vreme stenoza carotidiana este asimptomatica, ceea ce nu o face mai putin periculoasa, de aceea, ea se impune a fi cautata ori de cate ori avem:

  • o persoana cu arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare
  • o persoana cu cardiopatie ischemica
  • unul sau mai multi din urmatorii factori de risc: fumat, diabet, sedentarism, hipertensiune, dislipidemii, apnee in somn.

Diagnosticul este simplu si neinvaziv: eco Doppler are o mare fiabilitate sau angioCT

TRATAMENTUL: in situatia in care o stenoza carotidiana este masurata ca avand 60-70% mai ales daca este si simptomatica (AVC tranzitor, parestezii la nivelul membrelor, tulburari de vedere la un ochi, dificultati in exprimare) aceasta va trebui tratata.

Prima optiune de tratament este cea chirurgicala. Aceasta permite, cu ajutorul unui abord minim, indepartarea completa a stenozei si in acelasi timp o plastie care are rol de a largi artera, astfel incat o recidiva devine foarte putin probabila.

Riscul operator este intre 1-3% chiar sub cifra minima in cazul unei echipe antrenate in astfel de cazuri.

Solicita opinie medicala GRATUIT

Poti adauga rezultatul analizalor sau pronosticul primit! Tipuri de fisiere permise: pdf, gif, png, jpg, jpeg.

Search

+