DESPRE DR. CĂLIN POPA, CHIRURG CARDIOVASCULAR, SUPRASPECIALIZAT ÎN CHIRURGIA VASCULARĂ
“Am ȋnceput ca orice aspirant…visând să fac bine oamenilor. Am ȋnvăţat an de an foarte mult, ȋnvăţând o tehnică operatorie nouă, apoi altă tehnică, alt abord, tot timpul căutând să acopăr toată zona mea de expertiză, am căutat să fiu la current cu tot ce-I nou ȋn domeniul nostru. Nu am pierdut ȋnsă nici o clipă obiectivul primordial: indiferent de tehnica utilizată, pacientul trebuie să plece acasă ȋn cea mai bună stare. Ȋn această familie extinsă, pentru că așa este medicul care te operează, ca o a doua familie, mă străduiesc să asigur pacientul că am să imprim actului medical respectul meu pentru OM și toate cunoștinţele, tehnica și experienţa mea de peste 20 de ani de chirurgie cardiovasculară.” Dr. Călin Popa
Privește inima “arhitectural”, o piramidă triunghiulară, cu vârful orientat în jos, spre înainte și la stânga, cu trei fețe: o față în raport cu scheletul toracic, una în raport cu diafragmul și una în raport cu plămânii, cu trei margini: o margine dreaptă, o margine spre anterior și o margine spre posterior, o bază, și un vârf. Îi desenează cavitățile: 2 atrii și 2 ventricule, fiecare cu circuite, fluxuri și mecanisme.
În fiecare zi reia călătoria în arhitectura inimii pentru a îi restabili buna funcționare. Își amintește cu plăcere călătoria profesională care i-a definit parcursul:
A început în 1990 ca medic specialist chirurgie cardiovasculară la Institutul Inimii Cluj.
Devine în 1995 Asistent universitar, apoi Sef de lucrari la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj.
Între 1995-2000 își completează studiile și activitatea clinică în cadrul “Hospices civiles de Lyon”, Franta.
În 2017-2018 adaugă în CV participarea în calitatea de Visiting Doctor la “Texas Medical Center” Houston, Texas.
Dr. Călin Popa se supraspecializează în chirurgia vasculară și chirurgia aortei la “University Hospital of Saarland, Kirrbergerstr”, Germania în programul “Reconstruction of Aortic Valve and Root”.
Un caz complex realizat chiar anul acesta, o intervenţie IN PREMIERA ȋn Spitalul Monza: ”Pacientă tânără, în vârstă de 29 de ani, diagnosticată cu malformație complexă de trunchiuri supraaortice și întreruperea continuității aortice la nivel istmic – comportament patologic de coarctație de aortă. Mai mult decât atât,, pacienta prezenta malformații vasculare multiple, hipertensiune arterială la nivelul jumătății superioare a trunchiului și hipotensiune importantă în jumătatea inferioară a trunchiului. Toate aceste afecțiuni conduceau la situația în care organele din jumătatea inferioară a trunchiului să fie lipsite de aport optim de sânge, ceea ce afecta buna funcționare a organelor interne: ficat, rinichi, intestine, inclusiv la nivelul membrelor inferioare. S-a impus o intervenție chirurgicală complexă de restabilire a continuității aortice, efectuată, pentru prima dată în România. Din cauza modificărilor vasculare ale aortei și ale ramurilor, am ales un tip de refacere a continuității aortice pe traseu extraanatomic, respectiv interpoziția unei proteze vasculare sintetice între aorta ascendentă și traseul toracic al aortei. Intervenția a fost una cu grad mare de complexitate, utilizându-se circulația extracorporală și oprire cardiacă, traseul protezei a fost intrapericardic până la nivelul de implantare”
Ce-i fascinant în chirurgia cardiovasculară este complexitatea procesului și integrarea cunoștinţelor din domenii conexe. De pildă, ȋn patologiile tumorale este esential să știi să integrezi o echipă multidisciplinară care să aducă propriul aport si propria expertiză, fiecare ȋn domeniul său. Dacă tumorile de sân, uter, ficat, de pildă, au un tratament atât medical cât și chirurgical foarte bine codificat, există unele tumori care din cauza complexităţii, interesării vasculare majore la nivelul sistemului osos sau centrilor nervoși ori stadiului avansat, au o slabă frecvenţă a sancţiunii chirurgicale. Este un domeniu pe cât de vast, pe atât de pasionant. Este din aceste motive, destul de puţin abordat.
Când în jurul pacientului o echipă de medici se reunește în a construi și reconstrui arhitectura inimii, circuite, fluxuri, mecanisme deteriorate de o boală a inimii, principiul anatomic al inimii-“totul sau nimic”-pare a se rescrie.
Dr. Călin Popa: Ȋnvățăm zilnic din fiecare intervenție și fiecare caz operat. Fiecare experiență profesională ne transformă. De fiecare dată ne întrebăm ce-i mai bine de făcut pentru pacienții noștri iar cazurile unice ne lasă introspecție și întrebări care își caută noi răspunsuri. Este foarte important pentru mine răspunsul la întrebarea: “Am făcut totul pentru ca pacientul să își recapete șansa la o viața mai bună sau să revină într-un standard de viață comparabil cu cel înainte a de a avea o intervenție pe cord/vasculară? Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că mi-am împlinit menirea de medic și OM.
Medicii se transformă cu fiecare pacient, în timp, în acei “arhitecți ai inimii”, într-o nouă dimensiune a cunoașterii și adevărului știintific. Ei devin acei medici care ajută oamenii să își rescrie povestea lor de viață, în “bună-stare”, mai sănătoși, în armonie și în iubire unii pentru ceilalți.
La nivel anatomic principiul de funcționare a inimii este “totul sau nimic”. La nivel conceptual, a face o profesie cu oameni-medici pentru binele oamenilor-pacienți, comportă o nouă dimensiune, o nouă formă, amplifică binele și sensul profesional și uman. Inima funcționează astfel, la nivel anatomic, ancestral, pe principiul “totul sau nimic”. La nivel conceptual și uman, inima funcţionează pe principiul “Infinit”!