Patologia aortei, anevrismele

26 nov. 2019 Patologii

Patologia anevrismală a aortei este una dificilă și puțin abordată la noi în țară, iar pt unele localizări ale anevrismelor chiar deloc. De asemenea, frecvența acestei patologii este una mare și subdiagnosticată. Cercetări serioase indică faptul că, în ce privește doar anevrismele aortice toracoabdominale apar 10 cazuri noi pt fiecare 100 000 de locuitori /an. Pentru țara noastră aceasta presupune că apar apoximativ 2000 de bolnavi/an. Fără a avea informații foarte exacte estimez că se operează în țară noastră sub 25 pacienți/an din care cam tot atâția sunt operați de echipa mea,în Spitalul Monza.

Dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară:

“Mă preocupă această patologie,am încercat și cred că am reușit să polarizez interesul pt anevrisme la nivelul echipei mele de la Spitalul Monza. Anestezist, neurolog, cardiolog, tehnician de circulație extracorporeală, chirurg vascular, încercăm să lucrăm cât mai bine împreună, încercăm să suplinim adresabilitatea (mult sub ce ne dorim), accesând experiență unuia din cele mai bune servicii chirurgicale din lume,unde mergem(toată echipa) în fiecare an:

Hermann Memorial din cadrul Texas Heart din Huston,condusă de Pr Saffi și Pr Estrera.

Mai mult,mă bucură posibilitatea oferită de acești excepționali chirugi de a ne sfătui în legătură cu fiecare caz în parte. Astfel am reușit să adunăm o bună experiență în legătură cu anevrismele aortice. Avem bolnavii operați care vin periodic la controale post-operatorii, care ne susțin moralul pentut a putea continua, relatandu-ne la repetatele ȋntalniri post operatorii despre experiență lor în legătură cu operația și ajutându-ne să ne îmbunătățim cunoștinţele, ca doctori și ca oameni. Un medic nu poate uita cum pacienții pe care pe care i-a pierdut sau care au suferit o complicație sunt cei care cei care “te ţin cu picioarele pe pământ”, amintind mereau că trebuie să continuăm, concentrați și informați! Ceea ce avem drept crez este că nu operăm doar un anevrism de aorta, operăm oameni,cu copii, cu soții, că deși nu le putem oferi garanții în legătură cu rezultatele, le putem oferi garanția că nu există un efort sau o resursă pe care să nu o folosim pentru a maximiza șansele!”

 

Despre patologia aortei:

Această stare patologică (boală) pe cât de simplu este definită pe atât de complexă este în fapt. Anevrismul aortei înseamnă, în cea mai simplă accepțiune, o dilatare anormală a acesteia. Pentru a o înțelege cât mai bine, această boală ar trebui clasificată, iar clasificarea în sine este complexă:

1.În funcție de etiologie: anevrism aterosclerotic, anevrism determinat de boli genetice (sindrom Marfan, Ehlers-Danlos,etc), anevrism inflamator/infecțios;

2.În funcție de evoluție: acut (disecția de aorta) și cronic;

3.În funcție de morfologie (aspect):fuziform, secular;

4.În funcție de integritatea peretelui aortic: anevrism adevărat, pseudoanevrism(când este rupt peretele aortic);

5.Poate cea mai folositoare sub aspect clinic,chirurgical,este aceea care clasifică anevrismul aortic după segmentul aortic afectat:

-anevrism al rădăcinii aortice, important, este însoțit de o patologie a valvei aortice;

-anevrism al aortei ascendente;

-anevrism al crosei aortice;

-anevrism toracoabdominal;

-anevrisme subrenale;

-anevrisme panaortice.

 

La rândul lor,aceste categorii au subclasificari:ex:anev toracoabdominale,5 categorii:

Aceste clasificări nu au rolul de a complica lucrurile, ci din contră, în momentul în care un bolnav suferind de un anume tip de anevrism el va fi încadrat într-un algoritm care va permite identificarea soluției optime de tratament.

Este deci necesar în primul rând,un diagnostic corect. Acest diagnostic are două deziderate importante:

  • identificarea anevrismului și clasificarea acestuia
  • diagnosticul bolilor associate

 

Diagnosticul se stabilește prin angio-computer tomografie(angio-CT). Este metodă de elecție, însă această va trebui făcută astfel încât să ne furnizeze maxim de informații (va trebui să vizualizeze aorta în întregime-aorta totală- și să fie făcută cu “pas” mic, astfel ȋncât să poată fi făcută o reconstrucție 3D).

În ce privește diagnosticul bolilor asociate,este nevoie de: coronarografie,eco-cardiografie cardiacă, ultrasonigrafie carotidiana, probe funcționale respiratorii și un sceening de laborator care să ne ofere cât mai multe informații despre fucționarea ficatului, rinichiului,etc

 

Odată stabilit diagnosticul complet se poate aprecia care este metodă optimă de tratament și care este riscul estimat al acestuia

În principiu,anevrismele aortice beneficiază de două tipuri de tratament

  • cel endovascular (cu proteză montată prin interiorul vasului, fără operație)
  • cel chirurgical,de înlocuire a segmentului aortic anevrismal

 

Trebuie precizat că patologia anevrismală a aortei este una complexă, grevată de posibile complicații importante și de o mortalitate mai mare decât a altor boli cardiovaculare.

Principalele complicații ale tratamentului anevrismului sunt legate de faptul că la nivelul (sau nivelele) segmentului(lor) aortice de înlocuit există artere emergente care hrănesc organe importante și cărora pe durata operației le este întreruptă alimentarea cu sânge, astfel, aceste organe pot suferi leziuni tranzitorii sau permanente. Reducerea acestor complicații este o preocupare constantă a cercetărilor în acest domeniu.

 

Evoluția naturală a bolii anevrismale este însă deosebit de gravă,principalul risc fiind reprezentat de ruptură. Această ruptură poate interveni oricând atunci când diametrul anevrismului depășește 2.5ori diametrul normal al aortei.

 

Search

+