Arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare

ARTERIOPATIA OBLITERANTA A MEMBRELOR INFERIOARE este o afectiune frecventa, determinate de depuneri de grasimi pe peretele interior al arterelor, depuneri care actioneaza ca un baraj in calea curgerii sangelui, prin urmare are loc o reducere sau chiar o anulare a fluxului de sange.  Rezultatul este un SINDROM ISCHEMIC definit prin reducerea sau lipsa totala a oxigenului si substantelor nutritive de la nivelul elementelor anatomice hranite de arterele afectate.

Aceste fenomene determina simptome mai mult sau mai putin pronuntate, in functie de gradul stenozei arteriale, de lungimea acestora si de diametrul si numarul arterelor afectate.

Pacientul va descrie dureri la nivelul muschilor gambelor sau feselor si coapselor, DURERI CARE APAR LA MERS si care obliga bolnavul sa se opreasca pentru cateva minute. Cu cat distanta de mers intre doua opriri este mai mica, cu atat sindromul ischemic este mai grav.

Intr-un stadiu avansat al bolii, DURERILE APAR IN REPAOS, impiedicand bolnavul sa se odihneasca, ultimul stadiu al bolii fiind aparitia de rani la nivelul picioarelor, degetelor sau persistenta si agravarea unor mici leziuni produse, de exemplu la taiatul unghiilor, sau cu ocazia unor mici lovituri. Aceste rani se numesc LEZIUNI TROFICE, ele se infecteaza frecvent si sunt de fapt tesuturi care din lipsa sangelui mor!

La persoanele diabetice, aceste leziuni apar cu frecventa mai mare, acesti bolnavi solicitand de obicei mai tarziu ajutorul medical din cauza ca afectarea nervilor (neuropatia diabetica) periferici fac durerea sa apara mai tarziu sau deloc.

Este importanta prezentarea la medic cat mai repede, pentru un tratament eficace!

Diagnosticul se pune prin palparea pulsurilor membrelor, lipsa pulsului la un anumit nivel impunand o examinare Doppler. Pentru un diagnostic complet angioCT si arteriografia sunt examinarile specifice. Pe baza lor se poate stabili corect si tratamentul de urmat. Acesta poate fi angiologic (se plaseaza stenturi sau se fac dilatari) sau, de cele mai multe ori, chirurgical.

Tratamentul chirurgical are ca scop SALVAREA PICIORULUI de la amputatie, uneori, in cazuri cu leziuni trofice infectate chiar SALVAREA VIETII. In lipsa tratamentului aplicat la timp, in stadiile avansate ale bolii, se impune amputatia membrului afectat.

Aveti simptomele mai sus mentionate sau leziuni trofice ca cea din imagine, se recomanda un consult de specialitate urgent.

Solicita opinie medicala GRATUIT

Poti adauga rezultatul analizalor sau pronosticul primit! Tipuri de fisiere permise: pdf, gif, png, jpg, jpeg.

Search

+