Sindromul de apertura toracica este o afectiune caracterizata prin dureri, amorteala, furnicaturi si slabiciune la nivelul mainilor si gatului

Ce se intampla de fapt?!

La baza gatului, pachetul vasculo-nervos brachial (artera, vena si nervii pentru membrul superior) trec printr-un”defileu”, format din muschii scaleni (anterior si posterior). Se creaza astfel o stramtoare pentru aceste elemente anatomice care in anumite conditii pot crea simptome neplacute. Acest defileu poate fi mai “stramt”din nastere, situatie in care simptomele apar la varste fragede sau se poate accentua treptat datorita hipertrofiei muschilor, de exemplu prin exercitii fizice (ex: halterofili) ori din cauza profesiei profesiei (ex: violonisti).

O conditie patologica speciala o constituie existenta (din nastere) a unei coaste cervicale supranumerare care poate fi obstacol la nivelul acestui pachet vasculo-nervos brachial.

Atunci cand ARTERA este jenata, la efort pot aparea dureri, paloare la nivelul degetelor (sindrom Raynaud) care limiteaza capacitatea de efort. Exista posibilitatea ca fluxul arterial sa fie chiar intrerupt la acest nivel, ceea ce poate pune in pericol chiar viabilitatea membrului superior.

Daca VENA este presata in acest defileu, mana se poate edematia (umfla) iar pielea sa devina albastruie, cianotica. In timp pot sa apara vene dilatate in regiunea pieptului si umarului, urmare a dezvoltarii unei circulatii colaterale, in incercarea organismului de a compensa defectul de intoarcere venoasa.

Compresia NERVILOR, plexului brachial, produce parestezii, adica senzatii de arsuri, furnicaturi, amorteli de intensitati diferite, de cele mai multe ori foarte suparatoare.

DIAGNOSTICUL se suspicioneaza pe baza simptomelor de mai sus. Exista si un semn clinic caracteristic care ne orienteaza diagnosticul. Investigatiile specifice sunt eco Doppler, radiografia cervicala si RMN cervical.

TRATAMENTUL este chirurgical si consta din indepartarea muschiului scalen anterior printr-un abord minim deasupra claviculei. In cazul coastei cervicale, prin acelasi abord minim supraclavicular, se rezeca aceasta coasta cervicala. Recuperarea este rapida, iar motilitatea mainii sau a gatului nu este afectata.

  • Aveti simptomele mai sus mentionate sau deja ati fost diagnosticat cu aceasta afectiune, important de retinut este ca exista solutii.

Solicita opinie medicala GRATUIT

Poti adauga rezultatul analizalor sau pronosticul primit! Tipuri de fisiere permise: pdf, gif, png, jpg, jpeg.

Search

+